Selectief eten en hoogbegaafdheid

Om verschillende redenen zie je vaak selectief eetgedrag bij hoogbegaafde/hoog intelligente kinderen. Dit kan behoorlijk beperkend zijn voor zowel kind als ouder.  Waar bij veel kinderen slecht eten een fase is, zie je onder andere bij hoogbegaafde kinderen vaak dat deze fase niet vanzelf over gaat.

Voor ieder mens is een gezond en gevarieerd eetpatroon van groot belang. Een gezond een gevarieerd eetpatroon is de basis voor een gezond lijf.  Hierin gaat het natuurlijk over een goede weerstand, voldoende energie, een gezonde groei, een gezond gewicht en een verminderd risico op ziekten op lange termijn.  Een gezond eetpatroon is tevens van belang voor een goede stemming, het verminderen van angsten, negatieve gedachten en depressieve gevoelens. Het ondersteunt je dus in het lekker in je vel zitten en in je kracht kunnen staan.

Als kinder eetcoach ben ik opgeleid in het begeleiden van selectieve eters, met een specialisatie richting hoogbegaafde kinderen.  In de trajecten die ik aanbied gaan we samen kijken naar waar de blokkade zit en op welke manier we de weerstand en angst kunnen verlagen.  We gaan van "wat lust ik niet" naar wat zou ik wel lusten én op welke manier.  Hierbij zijn borging van de autonomie en veiligheid van het kind van groot belang.  Kinderen bepalen zelf het tempo en het eten wat ze gaan proeven.  Hierin vindt voldoende ondersteuning plaats om daadwerkelijk ook stappen te kunnen zetten. Zowel ouders als kinderen neem ik mee in hoe een proefproces voor een selectieve (gevoelige) eter werkt en welke blokkades er om welke redenen kunnen optreden.  We gaan anders naar eten kijken. Daarnaast ligt er extra focus op het goed voelen van je lijf en blokkades en spanning in je lijf omtrent eten. Ouders worden separaat begeleidt in hoe je thuis het proces het beste kan ondersteunen. We werken samen aan een goede positieve relatie met voeding voor een fijne gezonde basis voor de rest van je leven en om te zorgen dat je je fijn kan voelen in sociale situaties waarin eten een belangrijke rol speelt ( denk aan kinderfeestjes, kamp, schoolreizen, met vrienden uit eten, etc.)


Als onderdeel van het traject werk ik met het "Fussy Foodie"   programma (in samenwerking met Lekker Pûh) . De trajecten worden gedraaid vanuit mijn praktijk Kinder Eetcoach Tilburg en worden hierdoor deels vergoed door de aanvullende verzekering. Er is geen verwijzing nodig. Meer informatie over tarieven is hier te vinden.

Meer informatie over mijn persoonlijke begeleiding op het gebied van hoogbegaafdheid? Kijk op www.kristelreijnen.nl